Träna kort och intensivt eller långt och länge

Mycket har hänt inom vetenskapen bakom träning och idag vet man mer om vad som händer i kroppen när man tränar än vad man visste för bara några årtionden sedan. Det finns dessutom flera olika typer av träning tillhanda än någonsin förr och hela tiden händer det nya saker och kommer nya trender och rön vad gäller motion.

Det man idag vet med säkerhet när det kommer till träning är att det inte bara handlar om viktminskning eller muskelbyggande, utan även många andra viktiga saker som psykiskt välmående och lägre blodsockerhalt. Det

händer saker i kroppen som man förut knappast ens hade kunnat gissa, som till exempel att man kan få bättre långtidsminne liksom att motverka Alzheimers om man tränar regelbundet. Träning är också en mycket starkt antidepressiv handling, och man vet idag att det frigörs specifika hormoner i kroppen när man syssla med fysiska aktiviteter som får en att både må bättre och få ökad självkänsla.

En av de viktigaste sakerna när det kommer till träning är regelbundenheten. Man behöver verkligen inte träna varje dag och det behöver inte vara samma typ av träning – tvärtom så är det bättre att variera – men det är mycket viktigt för det fysiska och psykiska välbefinnandet att man tränar relativt regelbundet. Många människor upplever att de inte har tid men idag vet man att en femminuters HIIT-träning kan ge nog så goda resultat om man utför den på en regelbunden basis. Bor man i ett kallt land är det alltid bra att vara utrustad med bra kläder och det finns massor av jackor från parajumper som passar alldeles utomordentligt för den som vill ut och gå eller springa när temperaturerna är lägre.

En fråga som många ställer sig är vilket intensitetsnivå man bör satsa på. Även här har forskningen raka svar att ge och det handlar framför allt om regelbundenhet återigen, liksom att man sysslar med både flås och styrka. Om man vill få en bra kondition är det mycket bra att köra intervallträning och det har visat sig att man får precis lika bra resultat av tre tiominuters raska promenader om dagen som en timmes löpande. På liknande vis har det visat sig att styrketräning inte går ut på att man tränar länge eller med ett visst antal upprepningar, utan i stället att man alltid ser till att utmatta sina muskler. Fem riktigt tunga lyft ger alltså samma resultat som femtio lätta, då det alltid går ut på att fortsätta tills man inte orkar längre.

Avslutningsvis är det också extremt viktigt att vila mellan varven. Försök därför att träna olika muskelgrupper olika dagar så att de får tid att återhämta sig och bygga upp sig.