Myter om träning

Om det är något ämne det bildas myter kring så är det sannerligen träning och fitness. Experter säger sig veta allt och ändå så ger de dubbla budskap, beroende på var budskapet kommer ifrån. Teorierna hopar sig och den ena låter ibland mer korkad än den andra. Här följer några vanliga myter om träning som du kan ta dig friheten att ignorera. Vill du läsa om fler myter så kan du gå in här och läsa.

Du bränner bara fett på fastande mage

Fel! Om du är kvinna bränner du faktiskt mer fett om du har ätit lite innan, d.v.s. ca 2 timmar innan påbörjat träningspass. Män däremot kan bränna mer fett om de har lite i magen. Däremot tycker många om att träna när de inte har ätit en måltid alltför nära inpå passet, då det känns lättare att köra krävande pass om man är tom i magen. Dock kan man äta en liten frukt eller åtminstone dricka ett stort glas vatten innan man sätter igång.

Gravida kvinnor bör inte träna

Också falskt! Gravida kvinnor bör röra på sig även om de kanske inte tränar stenhårda träningspass. Precis som träning underlättar mensvärk så underlättar den också förlossningen. Smärtan blir ofta lite lindrigare och man behöver inte klippa upp så mycket under förlossningens skede. Dock bör en gravid person alltid vara uppmärksam på kroppens signaler och det kan vara bra att träna en aning lugnare pass. Men en vältränad gravid kvinna kan faktiskt köra på så länge hon inte utför tunga lyft i t.ex styrketräning.

Träning gör också att eventuell nedstämdhet minskar, vilket man kan känna under en graviditet. Liva upp stämningen lite till genom att pryda ditt hem med ballonger med tryck och träna med glädje hemma i ditt hus eller lägenhet, så kommer de långa 9 månaderna att passera med rasande fart.

Det är påfrestande för hjärtat om du är bakfull

Återigen falskt! Däremot kan du känna dig obekväm eftersom du kan vara mer eller mindre illamående dagen efter en blöt kväll. Koordinationen kan också vara lite sisådär, så med andra ord är det helt enkelt så att många föredrar att ställa in träningen bara för att man känner sig risig. Att träna bakfull är däremot inte farligt för hjärtat.

Brist på träningsvärk innebär ett dåligt utfört pass

Detta kunde inte vara mer fel. Träningsvärk uppkommer bara om musklerna är ovana, eftersom små bristningar i muskelfibrerna uppkommer. Efter ett par pass så får du emellertid ingen mer träningsvärk och detta betyder absolut inte att din träning inte har varit effektiv. Tvärtom skulle man kunna säga, eftersom du blir mer vältränad istället.

Muskler väger mer än fett

Tänk efter! Detta är samma myt som att säga att 1 kg bly väger mer än 1 kg bomull. Nej, kära vänner, 1 kg väger ett kg och inte ett gram mer eller mindre. Det är bara det att det behövs mer bomull för att komma upp i 1 kg än vad det krävs bly.