Att återkomma till träningen efter en skada

Alla som tränar kan tyvärr drabbas av skador med jämna mellanrum. Detta gäller både för nybörjare som kanske tar i för hårt i början och för elitidrottare som inte hinner återhämta sig som de bör. Dock kan en skada uppkomma när man som minst anar det, kanske strax före ett efterlängtat marathon-lopp eller inför en tävling av något slag. I värsta fall kan de också komma smygande när man precis har hittat motovationen för att ta tag i sin hälsa och hittat ett regelbundet träningsschema som inte har varit helt lätt att skaka fram. Men hur kommer man då tillbaka till träningen när skadan har läkt ut?

Uppehållsstadiets olika skeenden

Precis när vi har drabbats av en skada och samtidigt är inne i ett regelbundet motionerande, så kan det kännas som ett slag under bältet att inte längre få ge sig ut i joggingspåret eller upp på spinningcykeln. Många kämpar istället in i det sista och ignorerar alla typer av smärta genom att proppa i sig Alvedon eller helt enkelt leva med smärtan som ibland kan vara lite lömsk och ge med sig under själva passet. En skada som emellertid inte får läka ut, brukar bli alltmer påflugen och störande. Exempel på det är knäskador och plantar faschiit som kan vara ordentligt envisa och hålla i sig.

Om du dock ger med dig och slutar träna, åtminstone det partiet som är drabbat, så är det lätt hänt att du kommer in i gamla vanor igen. Under hård träning äter man vanligtvis lite mer och detta är svårt att förändra när skadan väl är där. Vi mumsar gärna i oss precis som vanligt, vilket vikten då får lida för. Genom att inte sluta träna helt utan ge dig i kast med en skonsammare sport, så blir det inte lika svårt att hitta tillbaka till din ordinarie träningsform igen. Se också till att du har roligt, kanske genom att köra gokart på någon av banorna i Stockholm. Det ger också en viss motion.

Har du nu kommit till uppehållsfasens sista stadium då det är dags att sätta igång igen, så kommer du förmodligen att märka att din kondition har försämrats en aning och att det känns mer i musklerna när du tar i. Gör alltid kortare träningspass i början och undvik för mycket hopp och tuffa rörelser som kan trigga igång skadan igen.

Skadeområdet är svagare efter en skada

En skada kan läka men ofta är hela partiet runt om ganska labilt – speciellt om det rör sig om en svårare skada som kanske till och med har innefattat en operation. Det är således lättare att bli drabbad igen, just på samma ställe. Genom att göra rehabträning på det området och kanske kombinera det med stötvågsbehandlingar och andra behandlingar, så förstärker du ligamenten runt om.