Träning idag och förr i tiden

Idag är det mycket vanligt att man tränar för att hålla sig i form eller gå ned i vikt. Vem har inte åtminstone någon gång, köpt ett gymkort och gått på något eller några av passen där? Allteftersom tiden går uppkommer nya träningsformer och varje decennium har sin speciella träningsform. På 80-talet var det aerobic, på 90-talet kom spinningen och på 20-talet var det crossfit som de flesta var nyfikna på. Nu är det istället intervallträning och högintensiv träning i kortare perioder som står på agendan. Allt sedan tekniken gått framåt och vi har fått mer kontorsarbete samtidigt som den digitala tekniken gjort att vi kan köpa allt hemifrån utan att behöva gå ut och röra på oss, har folk varit tvungna att kompensera detta med att träna på “konstgjort” vis. Men låt oss gå tillbaka i tiden för att se hur folk höll formen då.

Hur uppstod träning?

Det finns flera teorier kring detta men den allra vanligaste och den som är mest realistisk är att människan alltid uppskattat lek. Under leken lärde man sig koordination, vilket ledde till bra jaktegenskaper. När man var gammal nog att hålla på med jakt, upptäckte man att ju mer man övade rörelser, desto bättre jägare blev man.
En annan teori härstammar från magins värld. Genom att imitera jakt-rörelser, desto mer lycka skulle man få och desto bättre blev man också som jägare. Vilken av teorierna som är sann vet man inte men nog låter båda ganska logiska. Träning ger ju färdighet, på alla sätt.

Träning på stenåldern

Nej, neandertalarna och våra förfäder gick inte på gym. De var ute och jagade och höll formen genom att vandra långa sträckor där maten fanns samt bygga och upprätthålla en boplats. Allt skapade man för hand och allt fanns i naturen som man själv var tvungen att gå och hämta. Det var alltså naturligt med ett rörligt liv varje dag.

De första Olympiska Spelen från Grekland

Under antikens Grekland var det populärt att vara vältränad. Musklerna skulle synas och det var då som de första olympiska spelen tog plats. Så träning har också ett samband med kroppsideal, vilket vi verkligen kan se i dagens samhälle.
700 år f. Kr. körde man igång de första OS-grenarna. Detta blir den första organiserade träningsformen som banade väg för dagens träning. Grekerna visste mycket om träning. Man hade sett hur musklerna blev större genom att bära tunga saker och förstod då att styrketräning skulle komma att bli viktigt. Man förstod även vikten av att träna olika varje dag. Detta kallas för vågformighet i belastning, vilket alltså uppstod i den grekiska läran.
Nutidens träning
Under 1800- och 1900-talen skulle man gymnastisera men det var ingen tung organiserar träning det handlade om. Hälsan var det viktigaste och inte kroppsidealet. Det är först de senaste 30-40 åren, det handlar om att få en snygg kropp också. Faktum är att dagens korta och intensiva träning och rönen om hur bra den är, har många liknelser från antikens sätt att träna.