Hur återhämtar man sig efter träning?

Efter ett hårt träningspass är det vanligt att man känner sig extra sliten. Därför är det bra att försöka återhämta sig på bästa sätt för att vara i form igen till nästa pass. Vissa som tränar hårt och mycket kan känna att man verkar klara hur mycket som helst, men när man väl tar en liten paus på en vecka, upptäcker man hur skönt det var att faktiskt få vila. Inte sällan visar då kroppen att man verkligen är så trött som man faktiskt är.
Hur trött man blir efter ett pass beror naturligtvis på intensiteten i passet och hur långt det var. Dock ska man återhämta sig på rätt sätt så att kroppen får tillbaka sin energi snabbare. Försök således att göra din återhämtningstid lite kortare genom rätt åtgärder.

Kosten efter ett pass

Direkt efter träning och framförallt ett tufft pass, är kroppen svagare och behöver ny energi för att bygga upp sig. Detta sker med intag av proteiner och kolhydrater. Den fas som kroppen befinner sig i strax efter träningen, heter den katabola fasen. För att då istället inleda den anabola fasen som förhindrar ytterligare nedbrytning av muskler och immunförsvaret, bör du inta ett återhämtningsmål. Insulinkänsligheten är hög och därför bör du äta någon form av kolhydrater. Dessa kolhydrater får gärna bestå av glykos. Glykos hjälper även till att binda vatten till muskler, vilket är positivt för proteinomsättningen. Proteiner är också mycket viktigt att äta strax efter ett träningspass. Ägg, kött, bönor eller fisk är exempel på dessa.

Vätskepåfyllnad

Det är viktigt att dricka under ett träningspass men det är minst lika viktigt att även fortsätta inta vätska i 6 timmar efter passet. Detta beror på att alla reparationsprocesser som pågår i kroppen, samtidigt behöver vatten. Därför är det viktigt att dricka extra mycket vatten efter ett träningspass, så att vattnet både reparerar kroppen och återställer resten av balansen. Man brukar säga att man bör dricka 50% mer efter träning. Så om du dricker 2 liter under ett pass och samtidigt förlorar 2 liter, så bör du dricka ytterligare 1 liter de nästkommande timmarna efter passet. Nu är det kanske inte så lätt att veta hur mycket vatten man gjort av med under träningen, men märker du att du svettas ihärdigt och håller på i 1,5 timmar, så förlorar du säkerligen minst 2 liter.