Varför får unga mer skador vid hård träning?

Det har varit många debatter kring ungas träning och hur de bör leva och äta för att slippa bli så skadedrabbade. Det finns flera idrottsgymnasium runt om i landet och där har man även konstaterat flera saker. Bland annat kräver unga människors kroppar mer sömn och näring för att inte drabbas av skador i lika stor utsträckning. Det är nämligen så att en ung kropp i växande fas, är betydligt mer känslig än en vuxen. Man tror att ca 60 000 ungdomar drabbas av idrottsskador varje år. Barn och ungdomar får dessutom andra typer av skador än vuxna.

Skillnader på barn och vuxna

Ett barns kroppsyta är större i relation med kroppstyngden, än vad den är hos en vuxen. Samma sak gäller huvudet. Ett barns eller en ungdoms huvud är större och detta kan också leda till fler huvudskador. Muskler, leder och skelett växer fortfarande och är mjukare än vuxnas skelett. Det betyder att barn kan bryta ben lättare. I tillväxtzonerna kan skador till och med påverka tillväxten och orsaka störningar. Ofta gäller det sporter som styrketräning och gymnastik. Brosk som växer är också mer känsligt för belastningar och sist men inte minst, har den unga kroppen inte samma motoriska färdighet som den vuxna. Det innebär fler skadetillfällen och högre riskfaktorer.

Bristen på sömn

Man har konstaterat att ungdomar som tränar hårt och inte sover tillräckligt, får också mer skador. Under sömnen reparerar sig kroppen och särskilt i unga år behövs denna vila. Alltså är det vanligare nu att unga skadar sig på träning, då de inte sover tillräckligt. Mobilen, stress och vikten av att hela tiden vara uppkopplad, leder till både sömnrubbningar och stress.