Träning för äldre

Träning är bra för alla kroppar, oavsett storlek och ålder. Vi är byggda för att befinna oss i rörelse men då vi blir alltmer stillasittande finns det många som tror att det är kört att börja träna efter en viss ålder. Ingenting kan vara längre från sanningen; det finns till och med bevis för att människor som börjar träna efter sjuttio års ålder kan förlänga sina liv med upp till fem år. Det handlar inte bara om fysisk styrka utan om även om mental sådan; genom att göra något så enkelt som att ta en rask promenad tre gånger i veckan motverkar man bland annat demens och hjärtsjukdomar, tränar balansen liksom minskar risken för stroke. Träning piggar också upp människor i allmänhet och många studier visar att individer som sysslar med någon form av fysisk aktivitet sover bättre och har mindre tendenser till depression.

Det finns också en social aspekt av träning för äldre. Man kan gå med i en promenadklubb, bowla tillsammans med andra seniorer eller kommunicera med varandra via internet där man kan diskutera träningsformer och ge varandra utmaningar. Kanske blir man bloggare på äldre år där man kan dela med sig av sina erfarenheter. För fördelaktiga priser och bra service kan man gå in på internet och med loopia rabattkod hitta de bästa erbjudandena.

Bra träningsformer för seniorer

Ju äldre man blir desto mer muskel- och benmassa förlorar man och att ge kroppen motion innebär att man kan fördröja förloppet och till och med öka i volym och styrka. Har man inte tränat på mycket länge bör man vara försiktig att inte ta i för hårt när man börjar så några promenader i veckan är en utmärkt start. Allt eftersom man blir starkare kan man börja gå varje dag eller kanske ta upp en sport som involverar vandrande som till exempel golf eller frisbee golf.

Ett annat trevligt alternativ är att börja gå på så kallad

seniorgympa där man får träna både muskler och kondition på ett anpassat sätt. Här kan människor i rullstol eller med andra rörelsehinder få bra träning och det är ett kul tillfälle att stifta nya bekantskaper. Genom att variera träningsformerna hålls motivationen på topp och hela kroppen får en bra genomkörare.

Runtom i landet finns det speciella klubbar för pensionärer som gillar att umgås och träna tillsammans och till de populäraste aktiviteterna hör bowling, bordtennis och stavgång. Om somrarna simmar man också en hel del – en perfekt träningsform för äldre då man jobbar på både muskler och kondition samtidigt som viktlösheten förhindrar slitage på leder. Lyssna på din kropp och känn efter vad som känns bäst!

Att vara fysiskt aktiv ger enormt många fördelar och det är aldrig för sent att börja; det finns ingenting som presens!