Träna din kondition

Att träna konditionen är viktigt både för den allmänna hälsan och för det egna välbefinnandet. Med en bra kondition orkar du gå uppför trappor, ta långa promenader och arbeta i trädgården och hemmet.

Har du aldrig konditionstränat förut gäller det att stegra belastningen långsamt. Går du ut för hårt är risken stor för skador och värk i lederna. Om du får ont i lederna av att konditionsträna är det viktigt att hitta orsaken till problemet. Vissa typer av besvär kan bero på artros eller en inflammation i en muskel. Undvik att gå länge med smärtan så att den inte förvärras i onödan. Att snabbt få en diagnos och behandling hos en fysioterapeut gör att du lättare håller dig skadefri på lång sikt. Om du kontaktar Joint Academy kan du få både diagnos och behandling via din mobil av professionella fysioterapeuter.

Kom igång med konditionsträning

För att komma igång med träningen bör du sätta upp rimliga mål för dig själv. Ha hellre för lågt satta mål än för höga eftersom alltför tuffa mål gör att risken att misslyckas blir mycket större. Två raska promenader varje vecka kan vara ett rimligt mål till en början om du aldrig har konditionstränat tidigare. Efter några veckor kan du lägga till inslag av lugn jogging under promenaden om det känns bra. För att öka motivationen kan du lyssna på musik eller försöka få med en kompis för att rundorna ska bli roligare.

Om du har problem med fötter eller knän är cykling ett bättre alternativ än promenader och jogging. Om du inte har tillgång till en motionscykel i hemmet eller inte vill cykla utomhus finns det ofta bra cykelmöjligheter på gym. Med ett gymkort på ett gym som både har motionscyklar och spinningpass har du stora möjligheter att få upp flåset och träna konditionen utan att behöva belasta knä och fotleder.

Utveckla konditionen

När du har kommit igång med några regelbundna konditionspass varje vecka är det dags att höja nivån för att fortsätta att utveckla din kondition. Om du ligger kvar på samma träningsnivå vänjer sig kroppen vid det och du kommer inte längre att göra några förbättringar. Genom att lägga till två intervallpass varje vecka kan du få stora förbättringar på kort tid. Med högintensiv intervallträning behöver du endast träna några minuter för att få riktigt bra effekt på konditionen.

Tänk på att det inte bara är cykling, löpning och raska promenader som kan ge dig bättre kondition. Även pulshöjande styrkeövningar är effektiva när du vill utveckla din kondition. Att gå på något av gymmens gruppträningspass med gympa, cirkelträning eller dansklasser är andra sätt att träna konditionen effektivt utan att behöva nöta kilometer efter kilometer i löparskorna eller att sitta och trampa på en motionscykel flera timmar i veckan.