Calisthenics – ett nytt sätt att träna

Calisthenics är en form av träning som består av en mängd olika rörelser som använder sig av kroppens stora muskelgrupper. Termen Calisthenics kommer från grekiskans ”kalos” som betyder skönhet och ”stenos” som betyder styrka. Träningen utförs i form av att utövaren antingen springer, står, greppar eller trycker. Dessa övningar utförs ofta rytmiskt och med minimal utrustning, genom kroppsviktsövningar. Calisthenics har stora fördelar inom muskulös och anaerob konditionsträning och förbättrar dessutom psykomotoriska färdigheter såsom balans, smidighet, och koordination. Träningsformen var till en början ett försök att behålla en allmän styrka hos barn men utvecklades senare till en träningsform mycket lik gymnastiken för allmänheten. Till skillnad från gymnastiken så kan Calisthenics utföras både utomhus och inomhus, helt utan någon utrustning.

Hannibal ledde vägen

En stor pionjär inom träningsformen var Hannibal Lanham som efter på en YouTube-video visade världen hur den extrema varianten av Calisthenics ser ut. Videon som visar Hannibals otroliga styrka under ett utomhuspass i en park har idag över hundra miljoner visningar och delas fortfarande jämt och ständigt på sociala medier.Trots att Calisthenicsutövare föredrar att använda sig av sin egen kroppsvikt så är det idag många av de främsta utövarna inom träningsformen som använder sig av viktvästar för att öka motståndet i sin träning och för att maximera sina resultat. Det allra viktigaste för utövaren är att fokusera på rörelsemönstret av övningen vilket kan vara svårt om för mycket vikt används i ett tidigt stadie. Kenneth Gallarzo, som är en väldigt framgångsrik Calisthenicsutövare, har på sina sociala medier delat med sina följare hur viktigt det är för nybörjare att undvika extra vikter till en början och endast fokusera på att rörelserna är korrekta.

Forskningen stöder Calisthenics

En italiensk studie (“The effects of a calisthenics training intervention on posture, strength and body composition”) visar att träningsformen har stora fördelar när det kommer till att förbättra hållning, styrka och kroppssammansättning. Detta är något som ren styrketräning under många år har fått kritik för att inte kunna uppnå. Denna studie bevisade detta genom att studera 28 män som delades in i två grupper. En grupp utövade calisthenics under 8 veckor och den andra gruppen gick på gym och tränade med vikter under samma period. Den grupp som utövat calisthenics visade en dramatisk förbättring inom kroppsfett och hållning tillsammans med en ökad allmän styrka. Dessa förändringar visade sig inte vara desamma inom den andra gruppen.

Börja med din träning idag

Idag finns det ett stort följe av calisthenics och ett antal YouTube-kanaler som lär ut träningsformen till allmänheten utan att ta betalt. På vissa platser i USA kan man finna gym specialiserade för kunder som utövar calisthenics och även vissa städer har byggt parker utrustade med stänger för dem som vill träna utomhus. I Sverige hittar vi ett calisthenics gym som ligger i centrala Malmö.