Träna hemma

Effektiv träning på golvet

Det finns många olika typer av träningsformer som du kan utföra hemma i ditt eget hus. Det behöver inte vara så komplicerat och oftast krävs det väldigt få redskap. Det är bra om du har en lagom stor golvyta med parkettgolv någonstans i ditt hem, där kan du skapa ditt egna lilla minigym. Ett enkelt och effektivt pass är att sätta ihop 3-4 övningar som du gör var för sig under en effektiv minut. Sedan upprepar du dessa 3-4 gånger.

Exempel på övningar:

 • Små hopp på stället
 • Bäckenlyft med fram roller
 • Crabwalk
 • Knäböj

Balansträning

En annan träningsform som faktiskt är viktigare än vad man kan tro är balansträning. Denna typ av träning ger bra och snygg hållning och skänker din kropp en större stabilitet som i sin tur förebygger skador. Det är dessutom väldigt bra att kombinera balansövningar med andra styrkeövningar eller kondition, på så sätt är musklerna redan varma när du övar balans och då blir det lättare att träna upp kroppen.

Exempel på balansövningar att göra hemma:

 • Enbens-hopp från sida till sida
 • Planka med benlyft
 • Atomic Situps

Träna utomhus

Att träna utomhus genom olika rörelser och övningar är förmodligen det vanligaste sättet att träna hemifrån på. Det absolut enklaste är att snöra på sig joggingskorna och gå ut och springa eller gå en rask promenad, dock kan du göra mycket mer än så. Börja med konditionsbiten och värm upp musklerna på det viset, när du sedan har varit ute i ca 30 minuter kan du stanna och göra styrkeövningar.

Exempel på styrkeövningar:

 • Benböj
 • Utfallssteg
 • Armhävningar
 • Upphopp

Du kan dessutom utföra intervallträning när du är ute och springer eller går. Enkelt förklarat så springer du ditt max i 1 minut för att sedan gå i rask takt i 2-3 minuter för att sedan börja om med att springa i 1 min och så vidare. Denna övning är lagom att göra i ca 15 minuter total tid, vilket ger dig rejält med flås och din kondition kommer förbättras avsevärt!

Yoga hemma

Om du är en ovan yogautövare kan det kännas ovant och främmande att delta på en yogaklass. Genom att yoga hemma övar du sakta men säkert upp din rörlighet, styrka och uthållighet och snart är du redo att gå på mer avancerade klasser tillsammans med andra. Yoga är avslappnande och har stora hälsofördelar som påverkar både sinnet som kroppen.

Sätt ihop en yogarutin som känns lagom utmanande och avsluta med en vila på ett par minuter för att komma ner i varv. Det är även viktigt att skapa en lugn och harmonisk stämning i rummet där du yogar. Du kan tända levande ljus och lyssna på avslappnande musik för att uppnå denna harmoni.

Exempel på yogaövningar:

 • Solhälsning
 • Krigaren
 • Trädet
 • Barnet