Träna trots barn?

Om man har barn så kan det ibland kännas som att träningen hamnar långt ner på prioriteringslistan. Det beror framförallt på bristen på tid då det krävs massor av göromål som kretsar kring knoddarna: matning, lek, skötsel och, inte minst, vila mellan varven. Ett annat problem är det rent praktiska: vad skall man göra med barnen under tiden?

Samtidigt är det enormt viktigt med träning för både den fysiska och mentala hälsan och är man nybliven mamma eller pappa behöver man så mycket energi man bara kan få. Att låta träningen halka efter är inte ett bra alternativ då kroppen och hjärnan blir tröttare, humöret försämrat och den allmänna motivationen ebbar ut, vilket är den rakt motsatta konsekvensen till det man verkligen behöver.

Gå och spring

Att gå i hastig takt, så kallad power walking, och att springa tillhör de bästa träningsformerna för kondition och viktnedgång och är samtidigt bland de enklaste då allt man behöver är att gå utanför ytterdörren. Det finns säkra och välkonstruerade barnvagnar från Britax som är utformade att passa olika utomhusaktiviteter under alla möjliga väderleksförhållanden och det har blivit allt vanligare att se föräldrar vara ute och springa med de små. Läkare rekommenderar att man rör på sig i minst en halvtimme om dagen, och det är dessutom nyttigt att komma ut och få lite frisk luft. Med den stora trenden att träna optimalt, det vill säga kort och intensivt, sparar man in massor med värdefull tid samtidigt som man får fantastiska resultat.

Gympa för stor och liten

Runt om i landet finns det gym med både barnpassning och babygympa dit man som förälder kan komma antingen för att få en egen timme att ge järnet på eller träna tillsammans med sitt barn. Genom att ha utformat olika program där man tränar tillsammans med barnet via lekar och lyft kan man komma i toppform tillsammans. För barnen är detta ofta riktigt roligt då de får vara med sina föräldrar och göra olika aktiviteter. Nya mammor som har haft normala förlossningar kan börja ca. sex veckor efter att de fött och man brukar kunna fortsätta tills barnet börjar krypa.

Träna hemma

Man bör heller inte undervärdera möjligheterna i att träna i hemmet, och det finns massor med bra övningar som inte kräver något redskap. En så enkel sak som att regelbundet göra armhävningar och situps kan ge en stor fysisk förbättring på relativt kort tid och man kan sprida ut övningarna över hela dagens lopp. Man kan också passa på att smyga in lite extraträning när man ligger och gosar med sin bebis genom att till exempel lyfta upp den i luften 3×10 gånger och det kommer bara uppfattas som en kul lek.

Att ge sig själv en god fysik är inte bara en gåva åt sig själv utan också sina barn. Genom att leva ett aktivt liv tillsammans kan man se fram emot gladare leenden och bättre humör och dessutom är det kul att hålla igång.