Träning mot åderbråck

Även om det finns ett antal faktorer som kan orsaka åderbråck som man inte kan rå på, till exempel ärftlighet, hormonella förändringar och skador, så är idag de flesta forskare överens om att det finns ett samband mellan sjukdomen och hur mycket vi rör på oss. Många människor lever idag ett mycket stillasittande liv, och allteftersom vi går upp i vikt ökar antalet fall ständigt.

Som tur är kan man avhjälpa problemet med behandlingar eller en åderbråck-operation men det är viktigt att man kommer till klarhet om vad som orsakat denna vanliga sjukdom. Vet man med sig att man inte rör på sig speciellt mycket, och därmed inte främjar blodcirkulationen så kan det kanske vara dags att åtgärda detta. De goda nyheterna är ju att man faktiskt kan göra något åt situationen, och det krävs inga enorma förändringar i sin livsstil för att man skall kunna undvika tillståndet i framtiden.

Vilken typ av träning är bäst?

Det finns två faktorer som spelar stor roll i huruvida man får åderbråck eller inte: rörlighet och vikt. Här finns ett klart samband då människor som inte rör på sig tillräckligt ofta har en tendens att lägga på sig med åren, men även om vikten inte är ett problem så får en stillasittande människas hjärta inte jobba tillräckligt. Att plötsligt börja motionera en massa är sällan realistiskt för personer som inte har för vana att träna, och därför är det alltid att rekommendera att man börjar med att göra en plan som man tror kan verkställas.

För just åderbråck är bland det bästa man kan göra också det enklaste: att promenera. Genom att öka på stegen i sin vardag kan man hjälpa sin kropp på många sätt och vis, utan att man för den delen behöver skaffa medlemskap på ett gym. Enkla saker som att gå till jobbet, välja trapporna framför hissen och att ta ett varv runt kvarteret efter middagen är alla högst realistiska mål som alla människor kan klara av.

Hitta motivationen

Många upplever att de får stor hjälp genom att skaffa sig någon form av

stegräknare som gör det lätt att hålla koll på hur mycket man går. Man brukar säga att en frisk person bör gå minst 10 000 steg om dagen, men om man för tillfället bara ligger på tvåtusen är det bättre att börja med ett lägre antal och sedan öka på successivt. Ponera att du bara ökar vardagsstegen med tusen: på ett år blir det hela 365 000 extra steg, vilket motsvarar ungefär 25 mil. Inte dåligt för en gammal soffpotatis!

Att gå mycket har inte bara fördelar när det kommer till åderbråck; du får dessutom en bättre allmänkondition, starkare hjärta och muskler och reducerar riskerna för allt från diabetes till demens. Du blir också piggare och kan se fram emot ett mer kvalitativt liv.