Vad är träningsvärk?

När man har börjat träna med en ovan kropp, så kan man lätt få värk dagen därpå. Detta kan ibland hålla i sig flera dagar, beroende hur omfattande träningen var eller hur otränad man var före passet. Oftast har man som mest ont ca 48 timmar efter passet och sedan ger det sakta med sig. Så vad är då träningsvärk?

Resultatet av excentriskt muskelarbete

Träningsvärk är små muskelbristningar som uppkommer i samband med excentrisk träning, alltså uttänjning av muskeln. När man till exempel hoppar ned från en bänk eller annat föremål så sträcker man ut lårmuskeln när man bromsar. Då sker en förlängning eller uttänjning av muskeln. Det är framförallt kännbart när man har styrketränat eller använt benen mer än vanligt. Just de muskler som har fått arbeta mest, gör mest ont.

Muskelbristningar i celler

Träningsvärk innebär att man får små mikrobritsningar i musklernas celler. För att muskeln ska bygga upp sig igen, bildas ett sammandragande ämne i muskelfibrerna som gör det mer elastiskt. Detta gör att man inte får lika mycket träningsvärk nästa gång.