Ned-joggning eller nedtrappning efter träning

När passet är slut är det inte bra att bara tvärstanna. En lättare ned-joggning eller nedtrappning under några minuter, gör att man gör sig av med slaggprodukter och vänjer kroppen vid att träningen håller på att ta slut. Nedtrappningen har visat sig förkorta återhämtningen och göra dig redo för nästa pass. Kanske du har sett på cykel-loppet Tour de France när cyklisterna sätter sig på en cykel och trampar i 5 minuter efter loppet. Du kanske tänker “har han inte cyklat tillräckligt?”, men faktum är att det är deras sätt att göra sig av med slaggprodukter och mjölksyra i benen. Att trappa ned lite långsamt när passet är slut, är också vanligt på gym-klasser som spinning och aerobics. Då tar man ca 5 minuter till att hoppa eller jogga, alternativt cykla i lite långsammare tempo innan man stiger av cykeln eller börjar stretcha.
Tänk också på att när du är klar med all träning och nedtrappning, bör du stretcha i några minuter. Detta bygger upp din rörlighet. Däremot ska man helst inte stretcha före ett pass utan bara värma upp.