Träna för hälsan eller vikten?

Nuförtiden är det allra vanligaste att man tränar för att gå ned i vikt. Med ett ofta stillasittande jobb och en stressig vardag fullt med frestelser och lockelser i affärerna, bidrar det till att människorna äter mer och rör sig mindre. Detta har lett till ökad fetma i världen. Under 1800-talet och ena häften av 1900-talet var det vanligare att man tränade eller gymnastiserade för att främja hälsan, men det är nu ett minne blott. Visst är det bra att få ett friskt hjärta och starkt blodflöde, men det är bara ett plus i kanten.

Skönhetsideal påverkar träningen

Människan har länge brottats med skönhetsideal. På 1700-talet skulle man vara mullig och rund; det visade på god ekonomi. Men sedan 70-talet har det varit inne med trådsmala kroppar, framför allt för kvinnor och muskler på magen hos män. Dessa båda ideal är ganska svåra att uppnå utan fettsnål kost och hård träning och därför svettas vi och tar i på gymmen som aldrig förr. Allt för att sedan gå hem och väga oss. Och allt det vi inte verkar få bort på träningen, lämnar vi över till plastikkirurgerna för att rätta till för tusentals och åter tusentals kronor.