Kosten är viktig när du tränar

Att äta nyttig och näringsrik mat är viktigt men det är extra angeläget att du äter bra när du tränar. Kroppen behöver vissa nödvändiga näringsämnen för att kunna fungera och utvecklas. När du ger kroppen det den behöver kan kroppens normala funktioner bibehållas. Att du får i dig tillräckligt med omega 3 är extra viktigt för att kroppen ska kunna bygga upp och reparera celler. Omega-3 påverkar även njurarna, blodomloppet och immunförsvaret. Om du vet med dig att du inte får i dig tillräckligt med omega-3 genom kosten kan du komplettera med kosttillskott. Omega-3 finns bland annat i fisk, valnötter och rapsolja. Livsmedelsverket rekommenderar att alla bör äta fisk 2-3 gånger i veckan för att fylla behovet av omega-3. När du äter tillräckligt med omgea-3 minskar du även risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Ät en varierad och hälsosam kost

Om du strävar efter att uppnå vissa resultat med din träning är kosten en viktig del för att du ska kunna nå dina mål. När du tränar behöver du ge kroppen tillräckligt med energi för att orka genomföra träningen och för att kunna bygga upp kroppen efteråt. Det kan också ha betydelse för träningen när du äter. Du kan behöva äta något innan du tränar och sedan efter för att kroppen ska ha bränsle att bygga upp sig igen. Träningen bryter ner kroppen och när den bygger upp sig efter du har tränat blir du starkare och får bättre kondition. Men om du inte äter bra och tillräckligt med mat kommer du bryta ner kroppen och träningen får motsatt effekt. Att äta varierat är viktigt att tänka på. Din kost bör bestå i huvudsak av kolhydrater, fett och proteiner, de är de stora byggstenarna. Sedan är det bra att äta olika frukter och grönsaker för att få i dig viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver.